Kralen

Afgelopen zaterdag ben ik eindelijk een digitale camera gaan kopen. Ik wilde er al heel lang eentje hebben, maar het kwam er steeds maar niet van. Maar nu ik elke week een project moet presenteren is het toch wel handig als ik niet steeds een fototoestel hoef te lenen.
Helaas kan ik het niet laten meetellen als project: in de regels staat dat een project iets is wat ik maak, en dat daar op de een of andere manier iets van de 40 kilo bij gebruikt moet worden. ‘Fototoestel kopen’ valt dus af.

Aan de slag dan maar met de inhoud van die grote doos in de huiskamer. De grootste uitdaging van de 40 kilo, letterlijk en figuurlijk, is deze stapel folders.

Stapel folders

Annemiek hield ze over na de dag van de dialoog die ze in Leiden organiseerde. Een Nvlopje van zo’n blaadje is niet echt spannend; om te dienen als kaft van een notitieboekje is het niet stevig genoeg. Maar wat dan?

Het antwoord kwam van een workshop die ik volgde bij Anne-Katrien van Loliesart. Met allerlei soorten papier maakten we kralen om daarmee een ketting te rijgen. En omdat je op de kraal alleen de randjes van het papier ziet, hoeft het geen mooi plaatje te zijn. Perfect.

Van een folder snijd je lange stroken, recht of uitlopend in een punt.

Snijd rechthoeken of driehoeken

Die rol je op om een satestokje en aan het uiteinde plak je het puntje vast. De eerste kraal is klaar. Nu herhaal je dit tot je voldoende kralen hebt.

Plak het puntje vast

En dan komt het leukste: je neemt een oude fietsband (de binnenband) en knipt die in kleine ringetjes.

Knip de fietsband in ringetjes

Rijg de kralen daarop en knoop de ringetjes aan elkaar. Et voilá: een ketting.

Een Leiden in dialoog-ketting

 Of een armband, als je hem iets korter maakt. Omdat het rubber van de fietsband heel rekbaar is, is het niet nodig een slotje aan het sieraad te maken.

Zo, dat zijn toch zeker drie folders die ik heb verwerkt. Dus er zal vast nog wel eens een project met dit materiaal volgen. Maar goed dat ik niet in de regels heb gezet dat de hele 40 kilo opgebruikt moet worden.

En dan wordt het volgende week hoog tijd voor een kerstknutsel.

Een reactie op “Kralen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s